Suroviny:
- mladý špenát
- cibuľa
- cesnak
- soľ
- muškátový oriešok
- zemiaky
- hnedý cukor
- citrón
- rasca
- hladká múka
- olej
- vajíčka
- čierne korenie
- maslo
- smotana
- vývar
Tržnica vo Viedni |
Postup:
Najprv si nadrobno nakrájame cibuľu, ktorú následne osmažíme do zlata na roztopenom masle. Ja som použil mladý špenát, ktorý som si kúpil na trhu. Ten pridávame taktiež osmažiť k cibulke a následne zalejeme vývarom a pridáme asi dva nakrájané zemiaky, tie používam často do takýchto jedál namiesto múky na zahustenie. Jedlo je potom ľahšie. Špenát dochutíme soľou a čiernym mletým korením.
Po tom ako sa nám uvarí špenát so zemiakmi, zmes rozmixujeme tak aby sme nemali hrudky. Následne pridáme trstinový cukor, polovicu vyšťaveného citónu, čerstvo nastúhaný muškátový oriešok a pretlačený cesnak. Všetko spolu prevaríme a pridáme smotanu, ktorá špenát zjemní a trochu zahustí. Samozrejme na koniec si spravíme na panvici volské oko, ktoré položíme na špenát, posypeme výhonkami žeruchy.
Špenát trochu inak... |
Toto jedlo je klasickým jedlom zo školských jedální, no odpor voči špenátu ma prinútil vymyslieť alternatívu, ktorá by ho spravila pre mňa prívetivejším, preto som tento recept upravil tak, aby bol možno trochu netradičný sladko-kyslí. Namiesto octa som použil citrón, a namiesto múky na zahustenie som použil rozmixované zemiaky, čím sa toto jedlo stalo oveľa ľahšie na žalúdok ako bežná verzia tohto receptu. Namiesto bežných varených zemiakov som sa rozhodol spraviť ako prílohu chrumkavé zemiakové placky ktoré sa super hodia k špenátovej omáčke. /Kuňo/
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára