štvrtok 2. júna 2016

Hráškový krém s medvedím cesnakom a krutónmy

Táto polievka je veľmi jednoduchá a čo je hlavné, je veľmi chutná a sýta. Robievam ju často hlavne na jar, keď v lesoch a hájoch rastie medvedí cesnak. Ten je aj najhlavnejšou zložkou tejto polievky. Medvedí cesnak je sezónna potravina a doba jeho využitia je naozaj veľmi krátka - možno 5 týždňov v roku, pretože potom začína medvedí cesnak kvitnúť a jeho listy sa už nedajú použiť. Do tejto polievky (a vôbec hociakej polievky) sa hodí vývar. Je jedno aký. Preto túto polievku pripravujem väčšinou po víkende keď zostal nedeľný vývar. Vývar dodá každej polievke nenapodobiteľnú chuť po koreňovej zelenine, bylinkách a hydine/ respektíve hovädzích kostiach. 

Jarný zber medvedieho cesnaku :)



Ingrediencie:

  • maslo
  • cibuľa
  • listy medvedieho cesnaku
  • soľ
  • čierne korenie
  • hovädzí/hydinový vývar
  • mrazený hrášok
  • dva zemiaky na zahsutenie
  • bylinky (pažitka, petržlenová vňať)
  • muškátový oriešok
  • chlieb/sendvič na krutóny
  • smotana

Postup:

V hrnci v ktorom budeme variť polievku si roztopíme na miernom ohni maslo. Následne pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a osmažíme ju asi 4 minuty. Následne pridáme dobre umyté, osušené a na hrubo nakrájané listy medvedieho cesnaku. Cesnak sa začne smažiť a uvolnovať silnú arómu. Následne zalejeme vývarom a pridáme dva nakrájané zemiaky. Pridáme soľ a čierne korenie a počkáme pokiaľ sa nám uvaria zemiaky. Keď sú zemiaky skoro hotové pridáme mrazený hrášok, ktorý nám spolu s cesnakom polievku zafarbí do zelena. 

Medzitým si pripravíme chlebové krutóny. Chlieb si nakrájame na kocky a dáme na plech. Rúru si predhrejeme na 150 stupňov. Je naozaj potrebné aby sme krutóny každých 6-7 minút premiešali aby boli rovnomerne opečené. Myslím že 20 minút úplne stačí.

Po tom čo sa nám v polievke uvarili zemiaky a hrášok, si polievku ponorným mixérom rozmixujeme. Ja mám rád krémové polievky naozaj "krémové" preto často krát takéto polievky mixujem aj 4-5 minút, pokiaľ polievka nie je naozaj krémová. Následne pridáme do polievky bylinky, čerstvo nastrúhaný muškátový oriešok, soľ a smotanu. Takto pripravenú polievku po tom čo sme pridali smotanu už nevaríme.

Krémová...


Mám rád túto polievku keď je naozaj hustá a krémová, preto namiesto múky na zahustenie dávam zemiaky, ktoré potom rozmixujem. Na koniec, keď polievku servírujem pridávam do stredu chlebové krutóny, pažitku a okolo pokvapkám smotanou. /Kuňo/




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára