nedeľa 21. júla 2013

Paella

Dnes som sa rozhodol spraviť si doma Španielsko. Keď sa povie Španieslko napadne ma býčie zápasy, tanec Flamengo, Real Madrid, opera Carmen, Pablo Picaso, skvelé víno a samozrejme tipické španielske jedlo Paella. Paella patrí medzi stredomorské jedlá. Pôvodne to bolo jedlo chudobných španielov v oblasti Vallencie. Je viacero druhov paelly, s bravčovým mäsom, morskými plodmi alebo čisto zeleninové. Ja som sa rozhodol pripraviť variáciu s morskými plodmi a kuracím mäsom. Keďže nemám panvicu na paellu, musel som improvizovať a nakoniec som ju navaril v širokom hrnci. Je veľmi dôležité použiť na paellu čerstvé morské plody. Paella by sa nemala počas prípravy ničím prikrívať, až na posledných pár minút ju môžeme zakryť alobalom.




Ingrediencie:
  • ryža (ideálne guľatozrnná)
  • farebná paprika
  • cibuľka
  • kalamáre 
  • mušle slávky (ja som použil talianské)
  • tygrie krevety
  • 4 kusy kuracích stehien
  • morská soľ
  • biele víno
  • čierne korenie
  • paradajkový pretlak
  • fazuľkové lusky
  • olivový olej
  • cesnak
  • mletá paprika
  • šafrán
  • koreňová zelenina (do vývaru)
  • citrón
Postup:

1.) Pripravíme si najskôr vývar. Do menšieho hrnca dáme koreňovú zeleninu (mrkva, cibuľa, petržlen). Vykostíme si kuracie stehná a kosti dáme do hrnca spolu s koreňovou zeleninou, morskou soľou. Taktiež olúpeme krevety. Ja som kúpil krevety nepredvarené bez hlavy. Nepotrebnsoti z krevety si dáme taktiež do vývaru a dáme na 45 minút variť.


2.) Medzi tým ako sa nám varí vývar, si pretriedime a očistíme slávky. Tie ktoré sú otvorené zahodíme a zatvorené slávky očistíme pod tečúcou vodou. Keď je vývar hotový precedíme ho. Do hrnca si dáme asi 3 deci vývaru a keď začne vrieť prisypeme slávky, ktoré varíme 3 minuty. Dobré slávky sú tie ktoré sa otvoria, zatvorené slávky radšej zahodíme. Vývar zo slávok si ponecháme.

3.) Cibuľku si porkájame na drobno. Mäso z kuracieho stehna si nakrájame na kocky. Papriku si pokrájame taktiež na kocky. Ideálne je mať farebnú papriku. Kalamára nakrájame na tenké plátky.


4.) Do hrnca si dáme olivový olej a pridáme na drobno nakrájanu cibuľku. Keď je cibuľka opražená pridáme kuracie mäso, fazuľkové lusky, papriku a kalamáre. Dobre premiešame a pridáme morskú soľ, mletú červenú papriku, šafrán, čierne korenie a kto má rád pikantné aj chilli.

5.) Do hrnca pridáme asi 4 lyžičky paradajkového pretlaku, pohár vína, dobre premiešame a restujeme asi 10 minút. Potom pridáme 2 šálky ryže, naposledy premiešame a zalejeme vývarom tak, aby bolo asi 2cm vývaru nad ryžou. Varíme odokryté 18 minút.

6.) Na posledných 5 minút primiešame do paelly slávky a na vrch poukladáme krevety. Krevety sú hotové vtedy, keď sú oranžové. Prikryjeme a varíme tak ešte 5 minút. Hotovo

Na záver ozdobíme hrniec z ktorého budeme paellu servírovať nadrobno nasekanou petržlenovou vnaťkou a citrónom, ktorým si môžeme paellu pokvapkať. Treba si dať pozor hlavne na ryžu aby sme ju nemali tvrdú alebo rozvarenú. Pozor treba daťaj na slávky, ktoré konzumujeme len tie ktore sa nám pri varení otvorili. K Paelle sa hodí biele vínko. /Michal/

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára