sobota 6. júla 2013

Čínska ostrokyslá polievka

Čínsku ostrokyslú polievku poznáme hlavne z našich obchodných centier z čínskych fast-foodov, kde je veľmi obľúbená. Trvalo mi pomerne dlhšie kým som zistil a doladil detaily  tejto polievky. Ide o známu ázijskú polievku, ktorá sa v našich končinách teší veľkej obľube. Myslím si, že nie je vôbec náročná na prípravu, skôr naopak, ide o jednoduchšiu polievku, ktorá je veľmi sýta a má výrazné chute o čom svedčí aj samotný názov.
Na polievku sa ideálne hodia hydinové štvrte a odrezky z kurčaťa a sliepky.  Z nich sa dá pripraviť skvelý hydinový vývar. Ide o môj recept ktorý som si prispôsobil podľa seba, keďže nie všetky suroviny sa mi podarilo zohnať. (gramáž a množstvo surovín neuvádzam zámerne, ide o jednoduchý recept, myslím si že aj sami si dokážete určiť gramáž surovín)



Ingrediencie:
  • voda
  • soľ
  • chilli pasta alebo chilli papričky
  • sterilizovaná kukurica
  • sterilizovaná kápia
  • solamyl
  • ocot
  • cukor
  • sójová omáčka
  • tofu
  • mrkva
  • pór alebo mladá mrkva
  • 2 vajíčka
  • sterilizované bambusové plátky 
  • judášové ucho (alebo iné huby)
  • hydinové štvrte 
Postup:

1.)  V prvom rade si do studenej vody dáme variť umyté a očistené kuracie štvrte a odrezky z kurčaťa, osolíme vodu a privedieme do varu. Varíme asi 1 hodinu. Občas som do vývaru pridával odrezky z kačice ale aróma sa nie každému páčila, tak odvtedy dávam zásadne len časti zo sliepky a kurčaťa.

2.) Judášové ucho si namočíme na 20 minút do vody. Popri tomu ako sa nám varí vývar si nakrájame všetku zeleninu. Bambusové plátky, mrkvu, kápiu a pór si nakrájame na rezančeky. Tofu syr si nakrájame na drobné kocky. Huby si nakrájame tak tiež na rezančeky.


3.) Z vývaru si vyberieme všetky hydinové štvrte ktoré sme dali na začiatku variť. Tieto štvrte si dáme zatiaľ nabok. Do vývaru pridáme na plátky nakrájanú zeleninu (mrkvu, bambus, pór, kápiu, huby) pridáme kukuričku a syr tofu.


4.) Hydinové štvrte ktoré sme vybrali z vývaru a ktoré nám medzi tým vychladli si vykostíme, zbavíme sa kostí a kože, mäsko nakrájame na rezance a vložíme do polievky. Pridáme chilli pastu alebo chilli papričky, sójovú omáčku, cukor, ocot. Všetko pridávame podľa vlastnej chuti a výraznosti ktorú chceme dosiahnuť. Varíme 10-15 minút.

5.) Do pohárika rozbijeme dve vajcia a rozšľaháme ich, za stáleho miešania vlejeme do polievky.

6.) Do pohárika si tento krát dáme asi 4 polievkové lyžice solamylu a prilejeme studenú vodu. Túto zmes spolu dôkladne vymiešame a pomaličky za stáleho miešania prilejeme do polievky ktorá by nám mala ihneď zhustnúť do jemnej "huspeninovej" konzistencie. Na záver ešte polievku dochutíme soľou, octom, chilli pastou a cukrom. Všetko podľa vlastnej chuti



Tam ta da dáá :D Podobá sa polievka na ostrokyslú polievku z čínskeho fast-foodu ? Ide o jednoduchšiu polievku. Myslím, že najkomplikovanejšie je vystihnúť správny pomer octu, cukru a chilli, tak aby sme ulahodili všetkým. Milujem výrazné chute, čínska ostrokyslá polievka patrí medzi moje obľúbene aj preto lebo je v nej skvelá kombinácia sladkej, kyslej a pálivej chuti. /Michal/

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára