Prostredníctvom programu Work and Travel som si našiel prácu v Crabhouse tu v OC. Moja pozícia sa nazýva steamer, ide o prácu, ktorú by som v Európe nemohol robiť. Mojou úlohou je pripravovať krabov. Nie je to až tak jednoduchá práca, ale považujem to za výbornú skúsenosť a zážitok. Predsa len človek na Slovensku až tak často neprichádza do kontaktu s čerstvými morskými plodmi.
Tu pracujem, tu to mám rád |
Kraby sa po doručení najprv delia podľa veľkostí – small, medium, large, jumbo a super jumbo. Po tomto roztriedení sa ponoria kraby do sudu s vodou, do ktorej sa pustí elektrický prúd. Tento krok neslúži na ich zabitie, ale len omráčenie. Kraby sa nesmú tepelne spracovávať mŕtve, pretože by vplyvom tepla vypustili z tela rôzne jedy. Aby ste mali predstavu, za jednu smenu takto prejde jatkami aj 800 krabov. Ono totiž, jeden krabík má len okolo 50 až 80 gramov čistého mäsa. Preto ak sa chce človek najesť, musí zjesť aspoň 5 – 6 krabov. Za jeden deň to je slušná genocída krabov.
Seafood s pivom je vždy dobrý nápad |
Hotový krab sa naloží na plastový podnos s varenou kukuricou a posype sa korením Old Bay. Old Bay je najznámejšie korenie v OC. Je to zmes mletej sladkej papriky, chilli, hrubozrnnej soli a vňate.
Crab legs - špecialita podniku |
Predstavte si, že dáte 200 dolárov za večeru, ktorá je servírovaná na plastových tanieroch. K najznámejším špecialitám v našom Crabhouse patria „crabcakes“. Sú to malé koláčiky z upečeného krabieho mäsa, ktoré sa podávajú so šalátom Coleslaw. Špecifická polievka pre OC je Crabcream. Nikoho neprekvapí, keď napíšem, že hlavnú úlohu tu znovu hrá krab. Pre mňa osobne to je najlepšia polievka v OC. Ide o krém, ktorý je získaný z vývaru krabieho mäsa, rozmixovanej zeleniny a smotany. Môj osobný favorit je Philadelphia cheesesteak V bagete sú naservírované plátky mletého hovädzieho spolu s chedarom, paradajkami a kúskami nakrájanej cibuľky, čo je nakoniec preliate bylinkovým dresingom.
Mušle, krevety, kraby a kukurička |
Práca v Crabhouse má svoje výhody a samozrejme nájdeme aj nevýhody. Tak ako vo väčšine reštaurácií, máte jedlo zadarmo ako zamestnanec. Za toto vás budú vaši spolubývajúci milovať, keď im z práce nosíte krevety, mušle, kraby. Domov som nosil toľko kreviet, že som už nevedel na aký spôsob ich mám pripravovať.
Kôš s práve ulovenými krabmi |
Pripravujeme z nich rôzne jedlá, či už ugrilujeme alebo uvaríme rizoto. Pomaly si začínam myslieť, že som Bubba Gump z Foresta Gumpa a o kraboch viem už asi naozaj všetko :D . Pomaly ako sa blíži koniec leta som dospel do takého štádia, že vás začínajú všetci nenávidieť, pretože už aj im sa sníva o kraboch. Už aj smrdím ako krab. Už som si dokonca zvykol aj na to, že keď prichádzame z práce, tak nekedy na nás naši českí spolubývajúci kričia „ jedou krabáci“ . V Krabhouse pracuje celá slovenská légia študentov, ktorí tvoria časť kolektívu celej reštaurácie. Aby všetko išlo tak ako má sú potrební kuchári, dishwaheri, steameri, buseri, serveri a čašníci.
Zachladené krevety |
Na poriadok dohliadajú traja manažéri. HIGGINS CRAB HOUSE – pre mňa neskutočná skúsenosť s prácou s morskými plodmi, kde pracujem so skvelým kolektívom ľudí. Som rád, že som si mohol skúsiť aj takúto prácu.
Beštie z Ocean City |
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára