Dnes som si pripravil tradičný prívarok v ktorom som použil suroviny, ktoré sa bežne do prívarkov nepoužívajú. Tento šošovicový je sladko-kyslý a trochu netradičný. Rozhodol som sa využiť vývar z údeného karé a použiť ho do prívarku zo šošovice, čím získa výbornú zaúdenú chuť po mäse. Navyše, na osladenie som použil med a na okyselenie som použil citrón. Úplne nový rozmer dodalo jedlu korenie kari a dve lyžičky sójovej omáčky. Prívarky nemusia byť len nudné a stereotypné. Rád vymýšľam a skúšam nové chutné variácie, pretože varenie by malo byť o radosti a improvizácií.
Potrebujeme:
- údené karé
- vajíčko
- kari
- med
- citrón
- šošovica
- smotana
- hladká múka
- maslo
- mlieko
- soľ
- bobkový list
- sójová omáčka
- nové korenie
Postup:
Deň vopred si môžeme uvariť vo vode údené karé. To použijeme do prívarku a zároveň z vývaru pripravíme samotný šošovicový prívarok. Šošovičku si dôkladne premyjeme a zalejeme vývarom z údeného karé. Do hrnca pridáme soľ, bobkový list, nové korenie. Šošovicu zvyknem varievať dlho, mám ju rád úplne mäkkučkú, až dokedy sa nezačne rozpadávať.
Následne zahustíme prívarok. Na panvici si roztopíme maslo a pridáme hladkú múku ktorú si opražíme, potom zalejeme šálkou studeného mlieka, odložíme na bok a rozšľaháme tak, aby v zápražke neboli žiadne hrudky. Následne zápražku vylejeme do prívarku čím sa nám zahustí. Potom pridáme šťavu z jedného citróna, dve lyžice medu, kari a sójovú omáčku. Všetko spolu premiešame a prevaríme. Ako posledné pridávame smotanu na zjemnenie.
Medzi tým si na panvici pripravíme volské oko, ktoré servírujeme spolu s prívarkom a nakrájaným údeným karé. K prívarku sa výborne hodia kyslé uhorky a čerstvý chlebík.
Následne zahustíme prívarok. Na panvici si roztopíme maslo a pridáme hladkú múku ktorú si opražíme, potom zalejeme šálkou studeného mlieka, odložíme na bok a rozšľaháme tak, aby v zápražke neboli žiadne hrudky. Následne zápražku vylejeme do prívarku čím sa nám zahustí. Potom pridáme šťavu z jedného citróna, dve lyžice medu, kari a sójovú omáčku. Všetko spolu premiešame a prevaríme. Ako posledné pridávame smotanu na zjemnenie.
Medzi tým si na panvici pripravíme volské oko, ktoré servírujeme spolu s prívarkom a nakrájaným údeným karé. K prívarku sa výborne hodia kyslé uhorky a čerstvý chlebík.
Hotovo navarené. Dobrú chuť ! |
Toto jedlo je tradičné slovenské, no v trochu modernom prevedení. Použité suroviny ako citrón, med, kari alebo sójová omáčka dodajú tomuto jedlu novú netradičnú chuť. Ja osobne tento prívarok pripravujem často, pretože mi lahodí jeho nezameniteľná chuť a kombinácia tradičnej kuchyne a trochu netradičných surovín. /Kuňo/
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára