streda 10. apríla 2013

Sedliacka stodola, Ostrov pri Piešťanoch

Sedliacku stodolu sme sa rozhodli navštíviť na odporúčanie časopisu Život, kde bola reštaurácia veľmi chválená a ospevovaná. Reštaurácia sa nachádza v centre dediny Ostrov, ktorá je len pár kilometrov za Piešťanmi. Veľmi príjemne na mňa zapôsobilo prostredie. Bolo ladené do čisto Slovenského vidieckeho prostredia. Maľby na stenách, drobné ozdoby, stôl a stoličky, všetko bolo do detailov zladené do staroslovenského vidieka. Mali sme rezerváciu na meno a obsluha nás ihneď usadila k nášmu stolu. Servírka bola rýchla. Jedálny lístok obsahoval tradičné slovenské jedlá, ako napríklad bryndzové halušky, sviečkovú na smotane alebo pečené prasiatko. Prevládali klasické slovenské jedlá, čo som ocenil, keďže kvôli tomu sme sa sem prišli najesť. V jedálnom lístku bolo na výber aj zopár druhov pizze. Jedálny lístok bol podľa mňa veľmi dobre spracovaný, neobsahoval zbytočne veľa druhov jedál, presne tak ako sa na reštauráciu ponúkajúcu Slovenskú kuchyňu hodí. Mám totižto skúsenosti s tým, že na úkor veľkej ponuky jedál trpí čerstvosť a kvalita jedál, čo sa vám v Sedliackej stodole určite nestane.
Vybrali sme si tataráčik na topeničkách ako predjedlo, sedliacky tanier, oravské závitky a steak zo žraloka. Servírka nám ochotne poradila a odporučila. V Sedliackej stodole vám načapujú české pivko Bakalář. Ako aperitív sme si dali Jägermeister, ktorý nám priniesli vo vkusných pohárikoch s uškom.
Na jedlo sme nečakali dlho. Ako prvé nám priniesli spomínané predjedlo tataráčik s topinkami, pričom sa nás servírka spýtala či ich chceme opečené na sucho.
Priznám sa, že tatarák som jedol vôbec po prvýkrát. Veľmi mi chutil. Myslím si, že na cesnakom potretej topinke bol skvelý. Bol veľmi dobre okorenení a osolení, takže mi nevadilo, že menšia úprava podľa vlastnej chuti nebola možná, ako to býva zvykom. Prekvapila ma pomerne nízka cena za toto predjedlo, zaplatili sme len 3,90€. Neskôr nám priniesli jedlá ktoré sme si objednali - sedliacky tanier, oravské závitky a steak zo žraloka.
Sedliacky tanier pozostával zo štyroch druhov mäska. Zo slaninky, klobásky, kuracieho a bravčového mäsa. Mäso, ako aj slaninka a klobása boli opečené. Toto jedlo sa nachádzalo na jedálnom lístku medzi špecialitami podniku. Objednal som si ho s opekanými zemiakmi. Myslím si, že na tomto jedle sa nedalo nič pokaziť, k mäsku sa výborne hodila kyslá obloha, nakladaná kapusta. Sladko kyslá kapusta s mäsom, slaninkou, klobáskou a opečenými zemiakmi bola výborná kombinácia.
Taktiež som ochutnal z oravských závitkov, ktoré si objednala moja sestra (aby ste si nemysleli, že mám taký veľký apetít :D). Oravský závitok bolo vlastne kuracie mäso obalené v slaninke, ponapichované na špajdle a takto opečené. Slaninka bola príjemne chrumkavá a kuracie mäsko bolo šťavnaté.
Ako posledné jedlo sme ochutnali steak zo žraloka. Žraločie mäso bolo jemné, rozpadalo sa, nebolo vysušené, čo sa v reštauráciách často stáva.
Večeru sme sa rozhodli zakončiť niečím sladkým. Na odporúčanie servírky sme si dali horúce maliny. Išlo o vanilkovú zmrzlinu s horúcimi malinami. Na môj vkus boli maliny až príliš kyslé, ale so sladkou zmrzlinou sa príjemne dopĺňali.
Celkovo by som reštauráciu Sedliacka stodola ohodnotil veľmi pozitívne. Nenašiel som nič, čo by som mohol vytknúť. Sedliacka stodola patrí medzi reštaurácie ktoré varia klasickú slovenskú kuchyňu na vysokej úrovni, preto ak dostanete chuť na niečo rýdzo slovenské, skúste dať šancu tomuto podniku. /Michal/

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára